Според учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис алтруизмът вероятно е

...
Според учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис алтруизмът вероятно е
Коментари Харесай

Добрината е заложена в нашия мозък

Според учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис алтруизмът евентуално е заложен в структурата на човешкия мозък - доста повече, в сравнение с сме предполагали до момента. Изследването насочва към евентуален способ за отключване на алтруистични характерности у индивида, декларира Марко Якобони, професор по психиатрия и един от създателите на проучването.

Научният труд се базира на резултатите от два обособени опита. При първият е изследвана мозъчната интензивност на 20 души, до момента в който следят видеоклип, в който човешка ръка бива пробождана с игла. Участниците също по този начин биват помолени да имитират лицеви изражения на страсти, демонстрирани в 20 фотографии.

Учените са следили резултатите върху дялове на мозъка, които дават отговор за преживяването на болежка и други страсти, имитирането, а същи такива, които управляват държанието.

След това участниците били помолени да играят „ диктаторската игра " - известен способ в проучването на взимането на решение. На всеки е давана избрана сума пари на прецизен период, която или да резервира, или да показа с чужд на улицата.

След това е направено съпоставяне сред метода, по който даденият участник харчи парите и мозъчната му интензивност.Хората, които са реагирали на видеото и изображенията най-много в мозъчните дялове, отговарящи за държанието, са минимум великодушни, написа БГНЕС. Една трета от участниците, чиято мозъчна интензивност е най-силно изразена в дяловете, отговарящи за преживяването на болежка, са най-щедрите.

Изследователите назовават тази наклонност „ просоциален резонанс ", който е в основата на алтруизма.

„ Колкото повече можем да съпреживеем положението на някой различен, толкоз повече сме склонни да се отнасяме към другите като към себе си ”, декларира Якобони.

При втория опит екипът от учени се опитал да откри дали поведенческите дялове лимитират алтруистичните импулси.

Безопасна процедура, наречена Трансчерепна магнитна стимулация е приложена на 58 участници, в опит мозъчната интензивност в избрани дялове да бъде подтисната.

Хората, при които са подтиснати поведенческите звена в мозъчната кора, са били 50% по-щедри от другите участници. Влиянието върху избраните дялове може да отключи възприятието на емпатия.

Резултатите могат да бъдат основа за създаването на способи за увеличение на съчувствието, които могат да са от огромна помощ за хора, претърпели престой в пандиза или война.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР